DVD’s

TV uitzending TROS Holle Boomstammen 16 juli 1981 20.50

Tros-Aktua-Albert_Delahaye_26.jpg

Albert Delahaye legt een rookgordijn voor de TV

Jammer dat de omroep geen fiat geeft voor verdere verspreiding

DVD VPRO Verhagen CADABRA 15 juli 1979

Hans Verhagen van de VPRO nodigde Albert Delahaye, Bertus Aafjes en Viola Holt (Viola van Emmenes) bij hem uit op de praatstoel. Helaas is de registratie van Bertus Aafjes en Viola Holt weggevallen. De laatste twee leverden een visuele bijdrage aan het kritische beeld dat de VPRO destijds opwierp. Zoals de VPRO betaamde in die tijd had je nogal chokerende beelden nodig om iets kracht bij te zetten. De aankondiging van het programma laat bloot, dood en verderf zien. Daarna wandelt Hans Verhagen het programma in lurkend aan een fles Whisky. Hij struikelt en valt omdat de alcohol hem naar het hoofd stijgt en mompelt tegen zijn eerste slachtoffer “Het is maar thee, meneer Delahee” nadrukkelijk rijmend. Het interview is maar fragmentarisch maar een duidelijker beeld van de geschiedenis van Nederland komt er niet echt uit.

Kode: DVV

DVD Onder professoren (116 minuten)

Openbaar Debat in Amsterdam: Vrije Universiteit, Albert Delahaye contra 4 professoren. 

Het eigenlijke debat werd een grote mislukking omdat uit deze registratie maar al te duidelijk wordt dat Albert Delahaye niet geaccepteerd wordt als wetenschapper. Ten eerste omdat hij geen titel had en ten tweede omdat hij maar een archivaris was. Op deze avond had hij last van zijn slopende ziekte maar hij sleepte zich er toch goed doorheen. De registratie is gemaakt door de TROS met de bedoeling deze eventueel te gebruiken. Dat is er nooit van gekomen mede omdat de kwaliteit beneden peil was. Enige delen ontbreken omdat de band op was. Desondanks is het een goede weergave van de avond. De humor waarmee Albert Delahaye zijn stellingen benaderde viel niet in goede aarde bij de professoren Hugenholtz en Van Es. Die avond werden de loopgraven en de stellingen nog sterker verdedigd dan ooit tevoren. De stellingen van Albert Delahaye werden zonder een “wetenschappelijke” discussie afgewezen. Er werd geen moment getwijfeld aan de bestaand opvattingen over de Nederlandse historie. Jaren na het debat (anno 2005) is de tekst op de uitleg van het monument “Het Valkhof” in Nijmegen al aangepast. Een beter voorbeeld van het gelijk van Albert Delahaye wordt nog niet niet gedemonstreerd. Er staat nu: (ga het zelf zien)

 “Het oudste nog bewaard gebleven Burchtonderdeel is de Sint-Nicolaaskapel, meestal foutief Karolingische kapel genoemd. Deze is omstreeks 1000 naar het voorbeeld van Karel de Grote’s hofkapel te Aken gebouwd…….”

In 1950 beweerde men nog bij hoog en laag dat dit een karolingische kapel was. Op basis van zijn eerste artikel in 1954:  “Heeft de burcht van Karel de Grote op Valkhof of in Rijkswoud gestaan” en de velen die daarop volgde is Albert Delahaye verketterd en in de ban gedaan. In Nijmegen werd het leven hem zo zuur gemaakt op het gemeentearchief dat hij moest vertrekken.  Koolstof onderzoek had inmiddels uitgewezen dat Het Valkhof zeker niet Karolingisch was. Dus schoof men al twee eeuwen op naar 1000. Mag het ietsjes meer zijn?

Kode: DVO

Nieuwe CD verzamelde uitzendingen (MPEG)

Geschikt voor Computer… staat op de planning: in de maak.

Om tegemoet te komen aan de wensen van onze internetters worden twee CD’s geschikt voor de computer gemaakt en samengeperst op 1 DVD. Deze is dan wel van mindere kwaliteit maar goed genoeg voor een PC.